Sexy Wine

SEXY wijn is een wijnlabel van het prestigieuze wijnhuis Fita Preta Vinhos in Zuid Portugal.
Onder leiding van het wijnwonder António Maçanita wordt hier de complexe interactie tussen druif, bodem, klimaat en arbeid samengevoegd tot een harmonieus geheel.

A SEXY STORY


De passie en deskundigheid voor wijn bracht António Maçanita en David Booth in 2004 samen in het Noorden van de Alentejo. Hier troffen zij de voorbereidingen voor de eerst oogst van Fita Preta Vinhos.
Na een uitstekende oogst begon de vinificatie van diverse druivenrassen. De eerste wijn met een dieppaarse kleur werd gemaakt van de nationale trots Touriga Nacional en Cabernet Sauvignon en kreeg de naam Preta.

Preta werd in het daarop volgende jaar bekroond met twee gouden medailles, één op de International Wine Challenge in London en één op de Les Citedelles du Vin in de Bordeaux.
Daarnaast won Preta datzelfde jaar drie zilveren medailles en classificeerde Jamie Goode, wijncolumnist voor o.a. de Decanter en Harpers, de wijn op 93 punten very good / excellent.

Samen met de botteling van Preta bottelden David en António ook een andere wijn, een naamloze wijn met een karakter vol passie en allure. Ook deze wijn bestond voor circa 75 procent uit Portugese druiven. Naast de karakteristieke Touriga Nacional en Cabernet Sauvignon werd aan deze wijn tevens de druivenrassen Aragonês en Syrah toegevoegd.

Door de behaalde resultaten met Preta werden David en António gesterkt om hun droom verder te verwezenlijken en met de naamloze wijn een gedurfde stap te zetten. Dit risico was om deze kwalitatief hoogwaardige en stijlvolle wijn uit te brengen onder de naam SEXY. Een niet voor de hand liggende naam voor wijn, alhoewel deze passievolle wijn wel degelijk aantrekkingskracht bezit.

De recensies waren lovend over SEXY en Fita Preta werd in 2006 uitgeroepen tot meest innovatieve onderneming van de Alentejo. In 2008 werd SEXY nog bekroond met twee bronzen medailles op de International Wine Challenge in London en de International du Vin in de Bordeaux. De Parker’s Wine Advocate classificeerde SEXY in 2008 op 83 punten. Na SEXY rood werd in 2006 voor het eerst SEXY rosé en in 2007 voor het eerst SEXY wit gebotteld. SEXY wint wereldwijd terrein bij de gevestigde wijnorde als een zeer rijke en uitgebalanceerde wijn. Het algemene aanzien van SEXY als primair een trendy label is daarmee definitief veranderd in een smaakvolle wijn met klasse en een consistent hoge kwaliteit.

Helaas is David Booth op veel te jonge leeftijd in 2012 overleden. Zijn passie, enthousiasme en verwondering zullen altijd onderdeel blijven van zijn bevlogen prestatie; Fita Preta Vinhos.